Adalet bölümü ders çalışma teknikleri neler?
|2017-2018 öğretim yılında başladığım Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet bölümünde ilk yarı yılı tamamladım. Bu dönem için 4’lük not sisteminde 3,90 ortalama tutturdum ve aldığım 7 dersin altısı AA gelirken bir tanesi BA geldi. Peki ama bu nasıl oldu? Kendi tecrübelerim ışığında size genel bir ders çalışma tekniği anlatmaya çalışacağım.
AÖF için çalışma kaynakları
Öncelikle hangi kaynakların sınava hazırlık aşamasında işe yarayacağını tek tek listeleyelim. Elbette aşağıdaki kaynaklara yenileri eklenebilir; ancak genel olarak açıköğretim fakültesi eğitim kaynakları şu şekilde sıralanabilir:
- Ders kitapları
- Konu Özetleri
- Sorularla Öğrenelim dokümanları
- Yaprak Testler
- Cevaplı Testler
- Çıkmış sınav soruları
- Dış kaynaklar (Özel hazırlık kitapları)
Bu kaynakları tek tek inceleyelim ve ardından doğru kaynak tercihinin ne olması gerektiğini açıklayalım.
Aöf ders kitapları
Hangi okulda öğrenim görüyor olursanız olun, bir ders için en önemli kaynak şüphesiz o dersin kendi kitabıdır. Anadolu Üniversitesinin e-kampüs sistemine girerek ulaşabildiğiniz ders kitapları, her dönem kendiliğinden aktif olur ve giriş ekranınızdan ulaşılabilir.
Ders kitaplarından çalışmanın en büyük avantajı; hiçbir konuyu gözden kaçırmadan her bir ayrıntıyı yakalama imkanını vermesidir. Özetlerde ya da testlerde yer almayan konuların sınavda karşınıza çıkması pekala mümkündür. Ders kitabına çalışarak bu tür sürprizlerin önüne geçebilirsiniz.
Ders kitaplarına çalışmanın en önemli dezavantajı ise, bu çalışmanın zamana ihtiyaç duymasıdır. Öyle ki; her bir ders için vizelerde ortalama 4 üniteye ve finallerde ise ortalama 8 üniteye bakmanız gerekir. Bu ise toplamda yüzlerce ve hatta binlerce sayfa kaynağın okunması demektir. Hem çalışıp hem okuyan öğrenciler için ise bu neredeyse imkansızdır.
Aöf konu özetleri
E-Kampüs sisteminde yer alan derslerinize tıkladığınızda açılan menüde, her bir ders için konu özetlerine ulaşabilirsiniz. Elbette her dersin konu özeti yoktur. Örneğin adalet bölümü birinci yarı yılında 7 dersin beşinin özeti varken, ikisinin özeti yoktur.
Özetler genelde 3 ya da 4 sayfa kadar olmaktadır. Bu özet metinleri Anadolu Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından hazırlandığı için, ders kitaplarının en önemli yerleri özetlerde bulunabilir ve bu önemli konular hakkında genel bilgiler yer alır.
Aöf sorularla öğrenelim metinleri
Yine E-kampüste yer alan üniteler içinde yer alan sorularla öğrenelim bölümü, aslında ünite özetlerinin neredeyse aynısıdır. Bu metinlerin temel işlevi, bir nevi tekrar yapılmasını sağlamaları ve konunun pekiştirilmesidir.
Yaprak testler
Ünitelerin içinde yer alan yaprak testler, ortalama 10 kadar sorudan oluşan deneme sınavlarıdır. Bu testlerde sadece cevaplar yer alır ve cevaplarla ilgili her hangi bir açıklama yer almaz. Kendinizi denemenize ve yeni şeyler öğrenmenize yarar.
Çözümlü sorular
Ünitelerde yer alan çözümlü sorular, yaprak testlere benzer. Farkı ise, bu soruların cevaplarının açıklamalarla yer almasıdır. Böylece hem doğru cevabı görebilir hem de cevap açıklamalarını okurken yeni bilgiler edinebilirsiniz.
Bana kalırsa aöf’ten mezun olmanın en önemli yolu işte bu çıkmış sorulardır. Yine E-kampüs’teki ders bölümlerinde yer alan bu sorular, hem konuyu öğrenmenizi sağlar hem de sınavda karşılaşabileceğiniz muhtemel soruları önceden görmenizi sağlar.
Bunun elbette bir istatistiki yoktur; ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, her hangi bir aöf sınavında, geçmiş yıllarda çıkan sorulara mutlaka rastlarsınız. Hatta bazı sınavlarda, karşınıza çıkan soruların neredeyse tamamının daha önce sorulduğunu görebilirsiniz.
Çıkmış sorulara ulaşmanın bir diğer kolay yolu da hem android hem de İOS için yapılmış AÖF mobil uygulamalarıdır. Bu uygulamaları telefonunuza indirerek yolda, evde ya da her hangi bir yerde soruları tekrar tekrar çözmeniz mümkündür.
Aöf yardımcı kaynaklar
Öncelikle şunu söylemeliyim ki; ben şu ana kadar her hangi bir yardımcı kaynaktan faydalanmadım. Çünkü buna gerek duymadım. Ama bu kaynakların öğrencilere ne kadar faydalı olabileceğini biliyorum. Farklı noktalardan konulara bakan ve yüzlerce değişik soruyu görmenize olanak veren bu özel yardımcı kaynakları da imkanınız varsa edinmelisiniz.
Adalet bölümü için doğru ders çalışma tekniği
Bu teknik elbette bana aittir ve bu nedenle herkeste işe yaramayabilir. Ama kişisel tecrübelerime göre en iyi yöntemin bu olduğuna inanıyorum. Özellikle amacı ders geçmek olanlar için bu tekniğin işe yarayacağına neredeyse eminim. Peki ama ben ne yaptım? Dolayısıyla siz ne yapmalısınız?
Önce şuna karar vermelisiniz: Ne kadar zamanınız var? Zamanınız çoksa bu tekniği boş verin ve ders kitabı başta olmak üzere tüm kaynaklara göz atın. Ama zamanınız yoksa şu sıralamayı izlemenizi öneririm:
- E-kampüsteki ders özetlerini okuyun.
- Sorularla öğrenelim metinlerini okuyun.
- E-kampüsteki yaprak testi ve çözümlü testi çözün.
- Çıkmış sınav sorularını tekrar tekrar çözün.
Vaktiniz varsa ve kitaba bakacaksanız, kitabın tamamını okumayın. Bunun yerine kitabın aşağıda işaretlediğim şekilde olan RENKLİ yerlerini hızlıca okuyun. Evet, genelde pembe çerçeve içine alınan bu bölümler sizin için büyük ölçüde yeterli olacaktır.
SONUÇ
Adalet bölümünü ya da her hangi bir AÖF bölümünü bitirmek için kesin bir reçete yoktur. Aslında bütün reçetelerin başı çalışmaktır. Ancak vaktiniz kısaysa ve kaynaklar arasında bir tercih yapmanız gerekiyorsa, yukarıdaki sıralamayı tercih etmenizi öneririm.
Hatta şunu bile söyleyebilirim ki; gerçekten de çalışmaya hiç vaktiniz yoksa, her işi bırakın ve çıkmış soruları en az ikişer kez çözün. Hatta bu soruların cevaplarını ezberleyin. Bu bile birçok dersi geçmenize yeterli olacaktır.
Eğer ders çalışmak için günde birkaç saatiniz ve iki haftanız varsa, belirttiğim sıralama tekniği çok verimli olacaktır.
İkinci yarıyıl sonrası güncelleme
Yukarıdaki yazıyı eklediğimde ilk yarıyıl sona ermişti. Artık ikinci yarıyılı da tamamladım ve ilk yarıyıla benzer sonuçlar ortaya çıktı. Aşağıya adalet bölümü ikinci yarıyıl ders notlarımı ve dönem not ortalamasını ekliyorum.
Sizin de göreceğiniz üzere, ilk yarıyıldaki ders çalışma sistemim halen işe yarıyor. Hatta ikinci yarıyılda; vizelere 4 gün önce ve finallere ise 2 gün önce çalışmaya başladığımı söylemem gerek.
Bunu söyleme sebebim, kesinlikle kendimi övmek değildir. Özellikle çıkmış sınav sorularına bakmanın ve vakit varsa ders özetlerini okumanın ne kadar yeterli olduğun vurgulamak istiyorum.
Üçüncü ve dördüncü yarıyıllarda da, sınav sonuçları ne olursa olsun, bu yazıyı güncellemeye devam edeceğim ve çalışma sisteminin ne kadar işe yarayacağını hep birlikte göreceğiz.
Üçüncü yarıyıl sonrası güncelleme
Adalet bölümünde 3. yarı yılı da tamamladım ve bu dönem notlarım her zamankinden yüksek geldi. İlk defa, bu dönem ortalamam 4 üzerinden 4.00 düştü. Aşağıda bunu ve vize/final notlarımı görebilirsiniz.
Dördüncü ve son dönem bittiğinde bu yazıyı son kez güncelleyeceğim ve böylece adalet bölümünü hangi ortalamayla bitirebileceğimi birlikte göreceğiz. Umarım sizler de istediğiniz sonuçları alırsınız.
Dördüncü yarıyıl sonrası güncelleme:
Dördüncü yarıyıl da bitti. Bir başka deyişle okul da bitti. Bu dönem, benim için notlar bakımından en kötü dönem oldu ve ilk defa yüksek onur belgesi alamadım. Bu kez 3,45 ortalama ile onur belgesi alabildim. Bunda en büyük etken, AÖF final dönemiyle aynı zamanlara denk gelen ve açıkçası benim için çok daha önemli bir başka sınava hazırlanmak zorunda kalmam oldu.
Genel olarak yukarıda bahsettiğim sistemin işe yaradığını söylemem gerek; çünkü okulu 3,82 ortalama ile ve AÖF tarafından verilen bir “Yüksek Onur Öğrencisi” belgesiyle tamamlamış oldum.
Son sene ders notlarımı aşağıdan görebilirsiniz:
Son olarak ise genel not ortalamamı aşağıya ekliyorum:
Umarım, her öğrenci en kısa sürede ve hedeflediği ortalamalarla adalet bölümünden mezun olur ve hayallerine kavuşma imkanına sahip olabilir.
Bravo ins bende bu sene devam etmek istiyorum baya ara verdim kitaptan calismaya ugrastim sinavlara yetistiremedim bi suru bahane calisma stratejinizi uygulayacagim allah razi olsun e kampusteki sorulari fotokopi cektiririm buyuk ihtimal cunki elimdeki kitaplar 2 sene oncenin kitaplari cok sey degismistir
Teşekkür ederim, umarım başarılı olursunuz. Neticede çalıştıktan sonra, AÖF’te başarısız olmak neredeyse mümkün değil. Çıkmış soruları takip etmeniz bile büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
merhaba hangı yılları kapsayan cıkmıs sorulara bakmalıyız? tesekkurler paylasım cok yol gosterıcı nıtelıkte hazırlanmış.
Çok teşekkür ederim. Ben, bu konuda hiçbir ayrım yapmıyorum. Özellikle, sürekli değişime uğramayan mevzuatların geçerli olduğu derslerde, tavsiyem bütün yılların sorularına bakılması yönündedir.
Özellikle mobilken yani otobüste ya da minibüste, boş vakitlerde geçmiş yıllara dair bütün sorular bence çözülmelidir. Böylece, evde ya da çalışma ortamında, konu özetlerine veya kitaba daha çok vakit ayrılabilir.
Hukuğa mı geçiş yaptınız yoksa başka bir altarnatifi mi değerlendirdini ?
Ben ilk defa yks ye girdim ve 255 puanım 310 bin sıralamam var ve ne olacağıma karar veremedim sözelim tekrar hazırlansam mı. Bilmiyorum öğretmenlik ataması olmuyor diye tarih ve edebiyat geliyor okul öncesi öğretmenliği istiyorum emin de değilim adalet te düşünüyorum ne yapmalıyım tekrar hazırlanmalı mıyım . Önü açık bi meslek sahibi olmak istiyorum.
Tarih edebiyat radyo televizyon sinema geliyor halkla ilişkilerde geliyor. Okul öncesi öğretmenliği ataması olur diye seçmeli miyim ama sıralamam tutmuyor onu tyt ile alıyor galiba adalet 930 bin sıralamam tyt de sence ne yapmalıyım
Merhaba efendim çok teşekkür ediyorum bu yazı için sizlere benim sorum şu sizin izlediğiniz yolu izleyeceğim… çalışıyorum haftanın 6 günü 09:00-19:00 arası işyerınde fırsatım oluyor bakıyor soru çözüyorum bu önerilerinizi dikkate alacağım malum kasımda sınav varmış bu yıl kayıt oldum adalet 1.sınıf öğrencisiyım zaman cok dar ve endişe ediyorum elime yzuuma bulaştırmak istemıorum çunku afla döndüm ve bıtmelı bu defa her neyse örneğin halka ilşiklier konusu ıle başladım yanı şöyle çııkmış sınav soruları 2013 den bu yıla kadar çıktı aldım he aynı soru tekrar edıyor yanılmıyorum değil mi yanı hep aynı sorular cevapları ezbeledım bıle diğer derslerın çıktılarıma da göz gezdırdiğimde aynı durum söz konusu elbette kıtapta o pembe önemli yerlered bakacağım ama yanlış bir yol izlemekten korkuyorum..kım aöf adalet bölum mezunu ıse çok kolay ben okuyup gırıodum dıyor yanı anlatım akademık dılde dönup bırdaha ne dedı burda ne anlattı de dönuo ılerleyemıorum balık hapı mıdır b 12 mıdır destek bıle alıyorum artık yaşım 29 işyeım için bu diploma sart saygılar efendım
Merhaba. Endişelenmenize gerçekten gerek yok. Çünkü bu bölümü bitirmek çok kolay. Özellikle işe gidiş ve gelişlerde mutlaka telefondan AÖF çıkmış soruları defalarca çözmenizi öneririm. Hele bir de, e kampüste yer alan ünite özetlerini ve diğer dokümanları çalıştıktan sonra başarı kendiliğinden gelecektir.
Merhaba. Yazılarınızı okudum. Ben yeni dönemde adalet okuyacağım. Hedef Hukuka geçmek. Bu yüzden yüksek ortalama icin şimdiden çalışmaya başladım. Elinizde varsa bölüm ders notlarını maille paylaşmanız mümkün mü? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, öncelikle tebrik ederim müthiş bir not tablonuz var, ve verdiğiniz bilgiler içinde Teşekkürler.. benim sorum şöyle, acaba sadece final sınavlarına girerek 100 alındığında ortalama ne düşer? AA düşme ihtimali var mıdır? Muhtemelen ortalama 70 75 düşer bu da AA yapmaz mı? Teşekkürler
Merhaba. Bazen 50 küsü notla da AA düşebilir. Önemli olan, genel başarıdır. Dolayısıyla evet, başarı ortalamasının çok düşük olduğu derslerde 70 ile de AA düşmesi mümkündür.
Merhaba aöf’de ben de adalet okuyorum 2015 eylülde kayıt yaptırdım ama hala 4dersim var bu yıl da geçemezsem kaydım silinir mi
bir de silinince yeniden kayıt yaptırıp başarılı olduklarımdan muaf tutulmam mümkün mü
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
(konuyla pek alakası olmayan sorular oldu ama idare edin lütfen)
Dgs ye bu sene girecek misiniz eger girerseniz tercih sonucunu da payladirsaniz sevinirim, bir de dgs ye nasil hazirlandiniz bunu merak ediyorum
Merhaba. DGS’ye girdim; ama hiç çalışmadım. Seneye inşaallah çalışacağım ve süreci de siteden bir yazı ile paylaşacağım.
Adalet aöf hangi kitaplar yararli olur ataturk uni. Adalet okuyorum var mi icinizde ?? 🙁
Merhaba. Atatürk AÖF için ne yazık ki bilgim yok.
Merhaba, daha önce aöf bitirmiş biri olarak merak ettiğim şu, eskiden yardımcı kaynaklar çok ön plandaydı, ders kitapları yetersizdi. Ya da biz açmıyorduk. Şu anda hiç bir yardımcı kaynak olmadan bu ortalamaları yaptığınızı görmek gerçekten ilham verici. Gerçekten e kampüs sisteminin tanıdığı olanakların tamamını kullanarak hiç dışına çıkmadan 4.0 ortalamayı yapmak mümkün mü ?
Bence %100 mümkün; hatta yardımcı kitapların gereksiz olduğunu bile düşünüyorum.
Merhaba Zeynel, ben sizin yazdığınız gibi özetleri okuyorum ama pek akılda kalmıyor ne yapmam lazım sınavımda yaklaştı
Merhaba. Sizi anlıyorum; ama bu kadar az süre kalmışken yapılacak en mantıklı şey bence çıkmış soru çözmek olabilir.
Merhaba Zeynep 😊 Ben bugun idare hukukuna giriş 1. Uniteyi bitirdim. Ilkumut kitabını aldım. Fakultenin ekledigi kitapla birlikte gidiyorum eksiklik varsa taamamlayim diye kitap çok iyi. Aöf e kampusteki kitabın özet hali ve butun gerekli bilgiler var gibi gorunuyor. Sorum şu ben erken mi başladım. Sinav aralik 14 te butun unitelri bitirip bol bol sorumu cozmeliyim ?
Merhaba. Bana kalırsa, erken diye bir şey yoktur. Vaktiniz varsa, neden daha çok çalışmayasınız? Ama öyle ya da böyle, sınava kadar ne kadar çalışsanız da, özellikle son 2 haftaya ağırlık vermeyi unutmayın. Bilgiler daha yeni ve hatırlanabilir olacaktır. Bu arada ismim Zeynel. 🙂
Merhaba zeynel.aof halkla ılıskıler bıtırdım uluslararası ılıskıkere gectım kaydımı sıldırıp adalet okuyup dgs ıle hukuk okumak ıstıyorum.herkes gıbı dersler zor mu dıye arastırırken yazını okudum.korkukarım bıraz azaldı ancak dgs de matematık var mı hıc bılgım yok bundan korkuyorum 1993 lıse cıkısım ve aklımda hıc bılgı kalmadı.cevap verırsen sevınırım
Merhaba. DGS’ye bu sene ben de ilk defa girdim. Evet, matematik tabi ki var. Hatta 60 soru matematik ve 60 soru da türkçe var. Şu yazıdan daha net bilgiler alabilirsiniz: https://adaletokuyorum.com/adaletten-hukuka-gecis-taban-puanlari-siralamalar/
Allah razı olsun bütün yazılarınızı sıkılmadan okudum. Çok güzel ifade etmişsiniz, açıklayıcı olmuş. Bende adalet okuyorum. Finallere çalışıyorum şuan…Sizin dediğiniz gibi çalışıyorum. Tek fark e kampüs kitap çıktısını alıyorum bütün kitabı okuyorum vakit kalırsa özetler vs.yardımcı kitaba kesinlikle gerek yok vizeler finaller 88, 93…, 100 notlarım. AÖF’nin kaynakları yeterli ve en önemlisi alıştırma soruları, deneme sınavı sorularından çok çözüyorum her konuyla alakalı…şuan 2 yaşında oğlum var onunla birlikte yapmaya çalışıyorum bunları, çalışınca oluyor inanın çalışın gayret edin pes etmeyin 🙂 okumak bi meslek sahibi olmak çok çok önemli….inşAllah hukuka geçiş yaparım.
merhaba zeynel.. başarından dolayı seni kutluyorum.. 2018 de kayıt oldum ama malesef yapamadım bu yıl kaydımı yenilemedim.. dediğin sistemi uygulayacağım dgs ile hukuk’a geçmek istiyorum 5 yıldır hukuk firmasında çalışıyorum ofisin yoğunluğundan ders çalışmaya hiç zamanım olmuyor..kendi kendime çalışmayı başaramadım bu alan ile ilgili dershane etüd merkezi gibi bir yer araştırıyorum tavsiye edeceğiniz her hangi bir kurum var mı?
Merhaba, teşekkür ederim. Darısı başınıza. Açıkçası hiçbir kuruma devam etmedim, AÖF için soruyorsanız bence hiçbir dershaneye ihtiyaç yok. Ama sonrasında DGS için gidilebilir. Yine de size bu konuda verebileceğim bir tavsiyem ne yazık ki yok.
Merhaba, ben adalet okuyorum dgs ile hukuğa geçiş yapacağım, yüksek ortalama yapmak dgs de işe yarıyor mu?
Merhaba, yaramaz olur mu? Şu yazıdan, yüksek not ortalamasının etkilerini görebilirsiniz: adaletokuyorum.com/adaletten-hukuka-gecis-taban-puanlari-siralamalar/
Merhaba Zeynel, ben sizin yazdığınız gibi özetleri okuyorum ama pek akılda kalmıyor ne yapmam lazım sınavımda yaklaştı
Özellikle medeni usul hukuku dersi siz 2 3 günde o kadar dersi kaç kere okumayla anladınız
Merhaba, DGS’ye girerek örgüne geçmek mümkün mü?
Merhaba. Elbette mümkün, zaten DGS’nin amacı da bu.
Zeynel merhaba,
Ben acıkcası pek üzerine düsmedigimden dolayı calısamadım , Ortalamam biraz düsük ama idare ediyor , Ticaret hukuku dersini bir türlü gecemiyorum önerin nedir ?
Merhaba. Çıkmış soruları defalarca çözün, özellikle sınava yakın bir daha ve bir daha çözün, mutlaka yararını göreceksinizdir.
Aöf degil de normal okuyorum ben bunun için yardımcı olurmusunuz?
Merhabalar 2 yıllık açıktan adalet okumak istiyorum 4 seneye tamamlamak istesem hukuk olarak bu sefer yine açıktan mi devam ediyorum yoksa örgün öğretimde mi oluyorum bilgi verebilir misiniz.?
Yani yine açıktan devam edersk hukuk a tamamlayamam sanırım DGS örgün egitime mi ceviriyor illaki