AÖF onur ve yüksek onur belgesi nasıl alınır? Şartları nelerdir?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (18 oy / LÜTFEN yıldıza tıklayarak YAZIYA OY VERİNİZ / ortalama: 3,67 / 5)
Loading...

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde okuyan öğrencilerin de, diğer örgün öğrenim gören öğrenciler gibi motive edilmeye ihtiyaçları vardır. Bu motivasyon yollarından birisi de onur belgesi ve yüksek onur belgesidir. Peki onur belgesi ya da yüksek onur belgesi nasıl alınır? Kimlere verilir ve nerede teslim edilir?

AÖF mevzuatı

Öncelikle, bu yazıdan sonra da çeşitli konuları merak edenler için, Anadolu Üniversitesi AÖF mevzuatına nasıl ulaşılabileceğini göstermek istiyorum. Çünkü söz konusu olan açıköğretim olduğunda, öğrenciler genelde kulaktan kulağa bilgi edinmeyi tercih etse de, aslında her şeyin cevabının yazılı olduğu bir yer vardır.

İşte AÖF için bu adres aşağıdadır ve onur ya da yüksek onur belgesinin nasıl alınabileceğini size, bu adreste sizin de görüntüleyebileceğiniz “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” aracılığıyla cevaplayacağız.

https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/yonetmelikler-ve-esaslar-yonergeler/yonetmelikler

AÖF Onur belgesi

Onur belgesi her dönem için verilebilmektedir ve bu belgeyi alabilmek için her şeyden önce o dönem için en az 30 kredilik ders alınması gerekir. Ayrıca aşağıdaki şartların da taşınması gerekir:

  • Dönem not ortalaması 3,00 ila 3,49 arasında olmalıdır.
  • Hiçbir dersten kalınmamış olmalıdır.
  • Ders notlarından hiçbiri FF, YZ ve DZ olmamalıdır. (Harf notlarının anlamını daha önce yazmıştık)
  • Öğrenci, disiplin cezası almamış olmalıdır.

AÖF yüksek onur belgesi

Yukarıdaki tüm özelliklere ek olarak, öğrencinin ortalaması 3,50 ila 4,00 arasındaysa, bu kez öğrenci yüksek onur belgesi almaya hak kazanacaktır.

Muaf dersler varsa onur belgesi nasıl olur?

Öyle ya, yönetmeliğin 18inci maddesine göre, öğrencinin en az 30 kredilik ders alması gerekmektedir. Ancak ikinci üniversiteyi okuyan öğrenciler bazı derslerden muaf olmaktadır. Bu durumda dönemlik 30 kredi yerine örneğin 24 kredi alabilmektedir.

Öğrencinin, muafiyet öncesi kredi sayısı 30 olduktan sonra, bazı derslerden muaf olması onu etkilemeyecektir. Bu hususa dair yönetmelikte bir hüküm olmasa da, cevabı kendimden biliyorum. Evet, ben de Adalet bölümündeki ilk dönemimde yüksek onur belgesi almayı başardım.

İlk dönem not ortalamama şu yazıya göz atarak ulaşabilirsiniz: Adalet bölümü ders çalışma teknikleri neler?

AÖF onur belgesi alınıp alınmadığına nereden bakılır?

Bunun için açıköğretim öğrenci sayfanıza girmeniz gerekir. Eğer onur belgesi ya da yüksek onur belgesi almışsanız, “kayıt bilgisi” sayfasına tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşırsınız.

onur belgesi sorgulama

Bu uyarıya tıkladığınızda ise karşınıza şöyle bir ekran gelecektir.

yüksek onur belgesi sorgulama

Onur belgesi ya da yüksek onur belgesi nereden alınır?

Aslında bu sorunun cevabını size, bir üstteki resim ile vermiş oldum. Resimde de görebileceğiniz gibi, onur belgesi açıköğretim öğrenci sistemi üzerinden, yani online olarak indirilmektedir.

Bundan önce onur belgelerinin ve yüksek onur belgelerinin AÖF bürolarına gönderildiği ve buradan teslim alındıklarını biliyorum. Ama AÖF sistem değiştirmiştir ve bu belgeler artık bilgisayara indirilmektedir. Ne yazık ki, görüntü itibariyle bu durumun çok rahatsız edici olduğunu söylemem gerek.

Tarafımdan kazanılan ve bilgisayarıma indirdiğim yüksek onur belgesi işe aşağıdadır:

aöf onur belgesi örneği

Adalet bölümümdeki ilk yılımın bahar yarıyılında da yüksek onur belgesi almayı başardım. Aşağıya bu yüksek onur belgesinin ekran görüntüsünü de ekliyorum.

 

Adalet bölümü üçüncü yarı yılımda da yüksek onur belgesi alabildim. Hem de bu kez 4.00 ortalama ile bunu başardım. Aşağıya bu yüksek onur belgesinin de bir fotoğrafını ekliyorum:

Anadolu aöf adalet üçüncü dönem yüksek onur belgesi

Adalet bölümü 4üncü yani son yarıyılını da tamamladım. Ancak bu dönem yüksek onur belgesi alamadım ve onur belgesiyle yetinmek durumunda kaldım. Örnek olması açısından, aldığım onur belgesini aşağıya ekliyorum:

aöf onur belgesi örneği

Onur belgeleri ne zaman verilir?

Bu da merak edilen konulardan birisidir. Bunun kesin bir tarihi yoktur; ancak kendi tecrübemi sizinle paylaşabilirim. İlk dönem için yüksek öğrenim belgemi, ancak final sınavlarından yaklaşık 2 ay sonra alabildim.

Üçüncü dönemde aldığım onur belgesi ise, sınav sonuçları açıklandıktan sadece 2 gün sonra sisteme yüklendi.

Onur belgesi ne işe yarar?

Pratikte bu belgenin hiçbir işe yaramadığını söylemem gerek. Ancak, yazının başında da belirttiğim motivasyon sağlaması dışında, açıkçası bir önemi bulunmamaktadır. Belki, ileride yapılacak iş başvurularında CV ekine konulabilir ama bunun da çok etkili olmayacağını kabul etmek gerekir.

AÖF onur öğrencisi olarak mezun olmak

Her dönem alınan onur belgesi ve yüksek onur belgesi dışında, bir de okulun sonunda onur öğrencisi ya da yüksek onur öğrencisi olarak mezun olabilmek de mümkündür.

Bunun için; mezun olan öğrencinin genel not ortalamasına bakılır ve GNO’su 3,00-3,49 arasında olan öğrenci “onur öğrencisi” olarak ve 3,50-4,00 arasında olan öğrenci “yüksek onur öğrencisi” olarak mezun olur.

Bunun için, öğrencinin önceki dönemlerin hepsinde belge almış olması gerekmez. Toplam genel not ortalamasına bakılır ve her hangi bir disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, öğrenci yukarıda belirtilen unvanlarla mezun olur.

Güncelleme: AÖF adalet bölümünden an itibariyle mezun oldum ve yukarıda açıkladığım “Yüksek Onur Öğrencisi” olarak mezun olma şartını sağladım. Genel not ortalamam 3,82 idi ve AÖF bana, aşağıda örneğini görebileceğiniz Yüksek Onur Belgesini de ayrıca verdi.

Böylece 2 yıllık Adalet maceramda; yüksek onur belgesi, onur belgesi ve yüksek onur öğrencisi olmak üzere tüm belgelere sahip olabildim.

SONUÇ

Onur belgesi ya da yüksek onur belgesiyle ilgili söylemem gereken ilk şey, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim fakültesinin, artık bu belgeleri “kağıda basmaya” bile üşendiği olacaktır.

Onur belgesine ya da yüksek onur belgesine hak kazansanız bile, öğrenci sayfası üzerinden bu belge yüklenir ve siz de bir A4 kağıdına çıktı alabilirsiniz.

Böylece elinizde, “fotokopiden hallice” bir yüksek onur belgeniz olabilir. Yüzbinlerce öğrencisi olan ve bunlardan her yıl milyonlarca lira harç toplayan bir üniversitenin, onur belgelerini neden güzelce bastırıp da AÖF bürolarına ya da daha iyisi, öğrencilerin adreslerine postalamadığını çok merak ediyorum.

Bunun dışında, onur belgesi ve yüksek onur belgesi alma şartlarını yazımızda detaylıca açıkladık. Sormak istediğiniz soruları, yorum bölümünden her zaman sorabilirsiniz.

AÖF için ders çalışma tekniklerini anlattığım yazıma şuradan ulaşabilirsiniz: adaletokuyorum.com/adalet-bolumu-ders-calisma-teknikleri-neler

16 Comments

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir