AÖF onur ve yüksek onur belgesi nasıl alınır? Şartları nelerdir?
|Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde okuyan öğrencilerin de, diğer örgün öğrenim gören öğrenciler gibi motive edilmeye ihtiyaçları vardır. Bu motivasyon yollarından birisi de onur belgesi ve yüksek onur belgesidir. Peki onur belgesi ya da yüksek onur belgesi nasıl alınır? Kimlere verilir ve nerede teslim edilir?
AÖF mevzuatı
Öncelikle, bu yazıdan sonra da çeşitli konuları merak edenler için, Anadolu Üniversitesi AÖF mevzuatına nasıl ulaşılabileceğini göstermek istiyorum. Çünkü söz konusu olan açıköğretim olduğunda, öğrenciler genelde kulaktan kulağa bilgi edinmeyi tercih etse de, aslında her şeyin cevabının yazılı olduğu bir yer vardır.
İşte AÖF için bu adres aşağıdadır ve onur ya da yüksek onur belgesinin nasıl alınabileceğini size, bu adreste sizin de görüntüleyebileceğiniz “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” aracılığıyla cevaplayacağız.
https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/yonetmelikler-ve-esaslar-yonergeler/yonetmelikler
AÖF Onur belgesi
Onur belgesi her dönem için verilebilmektedir ve bu belgeyi alabilmek için her şeyden önce o dönem için en az 30 kredilik ders alınması gerekir. Ayrıca aşağıdaki şartların da taşınması gerekir:
- Dönem not ortalaması 3,00 ila 3,49 arasında olmalıdır.
- Hiçbir dersten kalınmamış olmalıdır.
- Ders notlarından hiçbiri FF, YZ ve DZ olmamalıdır. (Harf notlarının anlamını daha önce yazmıştık)
- Öğrenci, disiplin cezası almamış olmalıdır.
AÖF yüksek onur belgesi
Yukarıdaki tüm özelliklere ek olarak, öğrencinin ortalaması 3,50 ila 4,00 arasındaysa, bu kez öğrenci yüksek onur belgesi almaya hak kazanacaktır.
Muaf dersler varsa onur belgesi nasıl olur?
Öyle ya, yönetmeliğin 18inci maddesine göre, öğrencinin en az 30 kredilik ders alması gerekmektedir. Ancak ikinci üniversiteyi okuyan öğrenciler bazı derslerden muaf olmaktadır. Bu durumda dönemlik 30 kredi yerine örneğin 24 kredi alabilmektedir.
Öğrencinin, muafiyet öncesi kredi sayısı 30 olduktan sonra, bazı derslerden muaf olması onu etkilemeyecektir. Bu hususa dair yönetmelikte bir hüküm olmasa da, cevabı kendimden biliyorum. Evet, ben de Adalet bölümündeki ilk dönemimde yüksek onur belgesi almayı başardım.
İlk dönem not ortalamama şu yazıya göz atarak ulaşabilirsiniz: Adalet bölümü ders çalışma teknikleri neler?
AÖF onur belgesi alınıp alınmadığına nereden bakılır?
Bunun için açıköğretim öğrenci sayfanıza girmeniz gerekir. Eğer onur belgesi ya da yüksek onur belgesi almışsanız, “kayıt bilgisi” sayfasına tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşırsınız.
Bu uyarıya tıkladığınızda ise karşınıza şöyle bir ekran gelecektir.
Onur belgesi ya da yüksek onur belgesi nereden alınır?
Aslında bu sorunun cevabını size, bir üstteki resim ile vermiş oldum. Resimde de görebileceğiniz gibi, onur belgesi açıköğretim öğrenci sistemi üzerinden, yani online olarak indirilmektedir.
Bundan önce onur belgelerinin ve yüksek onur belgelerinin AÖF bürolarına gönderildiği ve buradan teslim alındıklarını biliyorum. Ama AÖF sistem değiştirmiştir ve bu belgeler artık bilgisayara indirilmektedir. Ne yazık ki, görüntü itibariyle bu durumun çok rahatsız edici olduğunu söylemem gerek.
Tarafımdan kazanılan ve bilgisayarıma indirdiğim yüksek onur belgesi işe aşağıdadır:
Adalet bölümümdeki ilk yılımın bahar yarıyılında da yüksek onur belgesi almayı başardım. Aşağıya bu yüksek onur belgesinin ekran görüntüsünü de ekliyorum.
Adalet bölümü üçüncü yarı yılımda da yüksek onur belgesi alabildim. Hem de bu kez 4.00 ortalama ile bunu başardım. Aşağıya bu yüksek onur belgesinin de bir fotoğrafını ekliyorum:
Adalet bölümü 4üncü yani son yarıyılını da tamamladım. Ancak bu dönem yüksek onur belgesi alamadım ve onur belgesiyle yetinmek durumunda kaldım. Örnek olması açısından, aldığım onur belgesini aşağıya ekliyorum:
Onur belgeleri ne zaman verilir?
Bu da merak edilen konulardan birisidir. Bunun kesin bir tarihi yoktur; ancak kendi tecrübemi sizinle paylaşabilirim. İlk dönem için yüksek öğrenim belgemi, ancak final sınavlarından yaklaşık 2 ay sonra alabildim.
Üçüncü dönemde aldığım onur belgesi ise, sınav sonuçları açıklandıktan sadece 2 gün sonra sisteme yüklendi.
Onur belgesi ne işe yarar?
Pratikte bu belgenin hiçbir işe yaramadığını söylemem gerek. Ancak, yazının başında da belirttiğim motivasyon sağlaması dışında, açıkçası bir önemi bulunmamaktadır. Belki, ileride yapılacak iş başvurularında CV ekine konulabilir ama bunun da çok etkili olmayacağını kabul etmek gerekir.
AÖF onur öğrencisi olarak mezun olmak
Her dönem alınan onur belgesi ve yüksek onur belgesi dışında, bir de okulun sonunda onur öğrencisi ya da yüksek onur öğrencisi olarak mezun olabilmek de mümkündür.
Bunun için; mezun olan öğrencinin genel not ortalamasına bakılır ve GNO’su 3,00-3,49 arasında olan öğrenci “onur öğrencisi” olarak ve 3,50-4,00 arasında olan öğrenci “yüksek onur öğrencisi” olarak mezun olur.
Bunun için, öğrencinin önceki dönemlerin hepsinde belge almış olması gerekmez. Toplam genel not ortalamasına bakılır ve her hangi bir disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, öğrenci yukarıda belirtilen unvanlarla mezun olur.
Güncelleme: AÖF adalet bölümünden an itibariyle mezun oldum ve yukarıda açıkladığım “Yüksek Onur Öğrencisi” olarak mezun olma şartını sağladım. Genel not ortalamam 3,82 idi ve AÖF bana, aşağıda örneğini görebileceğiniz Yüksek Onur Belgesini de ayrıca verdi.
Böylece 2 yıllık Adalet maceramda; yüksek onur belgesi, onur belgesi ve yüksek onur öğrencisi olmak üzere tüm belgelere sahip olabildim.
SONUÇ
Onur belgesi ya da yüksek onur belgesiyle ilgili söylemem gereken ilk şey, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim fakültesinin, artık bu belgeleri “kağıda basmaya” bile üşendiği olacaktır.
Onur belgesine ya da yüksek onur belgesine hak kazansanız bile, öğrenci sayfası üzerinden bu belge yüklenir ve siz de bir A4 kağıdına çıktı alabilirsiniz.
Böylece elinizde, “fotokopiden hallice” bir yüksek onur belgeniz olabilir. Yüzbinlerce öğrencisi olan ve bunlardan her yıl milyonlarca lira harç toplayan bir üniversitenin, onur belgelerini neden güzelce bastırıp da AÖF bürolarına ya da daha iyisi, öğrencilerin adreslerine postalamadığını çok merak ediyorum.
Bunun dışında, onur belgesi ve yüksek onur belgesi alma şartlarını yazımızda detaylıca açıkladık. Sormak istediğiniz soruları, yorum bölümünden her zaman sorabilirsiniz.
AÖF için ders çalışma tekniklerini anlattığım yazıma şuradan ulaşabilirsiniz: adaletokuyorum.com/adalet-bolumu-ders-calisma-teknikleri-neler
1. Si öğrenci disiplin cezası almalıdır yazmışsınız sanmıyorum böyle bir nitelik arayacaklarını bence yanlış yazdınız bir düzeltin.
2.si ise a4 kağıdına basıyorlar evlere postalamıyorlar diye bir Bilgi vermişsiniz kendinizce ne kadar doğru bilemem sizin tarafınızdan kendi sitelerinde böyle birşey yazmıyor hemen göndermiyoruz yazıyor gönderdiklerinde ise evlere posta edildiği yazıyor şikayet edebilirsiniz başınıza böyle birşey geldiğinde her büro aynı olacak diye birşey Yok bazıları kendi kafasına göre iş yapabilir yA sizden kaynaklanıyor yada büronuzdan
Merhaba, düzeltme için teşekkür ederim. “Almamış” yerine “almış” yazılmış.
Diğer sorunuza gelince, bu bir duyumdan ziyade gerçek. 2 dönem üst üste yüksek onur belgesi almama rağmen adresime postalanan bir evrak ne yazık ki olmadı.
Merhaba ben bu sene aöf adalet bölümü okuyacağım ama bu bölümü tercih ettiğime şimdiden pişmanım bu bölümün iş olanağı var mı ne iş yapar bunlar devlete girmek artık çok zor. Puanım örgünde yüksek bölümler dışında diğer bütün lisans bölümlerini tuttuğu halde bazı sebeplerden dolayı yani evden okuyabilmek için bu bölümü seçtim.
Rukiye hanım bu bölümle ilgili en doğru seçenek, not ortalamasını yüksek tutmak ve mümkünse ilk seneden başlayarak DGS çalışarak hukuk fakültesi hedeflemek olmalıdır. Bana kalırsa, diğer yollar çok da mantıklı değil.
Öğrenci, disiplin cezası almış olmalıdır. yazılmış bunu düzeltiniz
Teşekkür ederim Cenk bey, hatayı düzelttim.
Zeynel Bey Merhaba,
Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederiz, emeğinize sağlık.
Benim size sormak istediğim şudur; ben İşletme öğrencisiyim , anladığım kadarıyla onur belgesi dönemlik olarak veriliyor. Benim geçtiğimiz dönemde ortalamam 3,40 dı ,sonrasında da 2,99 du. Bu belgeden bilgim olmadığı için bakmamıştım. Şimdi bakıyorum belge hakkınız yok diyor. Geçmişe dönük belge alma şansımız olabiliyor mu? Şimdiden teşekkürler,
Merhaba. Ben teşekkür ederim.
Kendi sistemimden kontrol ettiğimde, eski onur belgelerinin halen göründüğünü görüyorum. Dolayısıyla, geçmiş dönemlerde hak etmişseniz, şimdi de görebilmeniz gerekir. Benim otomasyon sistemimde, anasayfa’da en altta “ONUR BELGESİ ALMA DURUMUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ.” uyarısı her zaman sabit şekilde yer alıyor. Siz de bu alanı kontrol etmelisiniz.
Zeynel Bey Merhaba,
Bilgilendirme için teşekkür ederiz, emeğinize sağlık.
Uzun uzun araştırmama rağmen tam olarak aklımdaki soruya cevap bulamadım. Yazınızdan sizin de aynı yöntemi kullandığınız için sormak istedim.
Lisans menuzuyum, Hukuk fakültesine dikey geçiş için ikinci üniversite olarak Adalet bölüne kayıt yaptıracağım. Muafiyet hakkında sahip olduğum 6 ders mevcut. İngilizce1-2, Türk Dili1-2, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi1-2. Bu dersler için muafiyet başvurusu yaptığımda “MU” ile dersleri tamamlamış gözükeceğim.
Sorum; “MU” ile bu derslerden geçmek not ortalamamı nasıl etkileyecektir? Bu derslerin Lisans zamanında aldığım harf notları mı kabul edilecek? Yoksa bu derslerten muaf olduğum için en yüksek not(AA) ile mi ortalamaya eklenecekler?
Neden böyle bir soru sorduğuma gelirsek, malum Hukuk için yüksek not ortalaması gerekiyor. Bu derslerden muaf olarak not ortalamamı düşürmek istemiyorum. Çünkü şimdi bu dersleri tekrar alırsam lisans notlarımdan daha yüksek notlar ile vereceğime inanıyorum.
Merhaba. MU ile gösterilen derslerin ortalamaya hiçbir etkisi olmuyor. Yani yokmuş gibi kabul edeceğiz. Kesin bilgidir.
MUAF DERSLER VARSA ONUR BELGESİ NASIL OLUR? kısmında tam bir cevap vermemişsiniz hocam biraz daha açar mısınız? ben 27 kredi aldım. İNGİLİZCE-1 dersinden MUAF olduğum için onu da sayarlarsa 30 kredi almış oluyorum. Not ortalamam 3.60 şuan yüksek onur belgesi almam lazım ama muaf’ı saymazlarsa 27 kredi oluyor. sizce belge almaya hak kazanır mıyım?
Merhaba. Muaf dersinizi ekleyin, bu kadar basit. Yani toplam aldığınız kredi 27 saat ise ve 3 saat de muaf dersiniz varsa, bu demektir ki 30 saati tamamlamışsınız ve bir sorun yoktur.
merhaba.
dgsden maliyeye geçiş yaptım.3.sınıfım 1.dönem derslerimi verdim.1 tane cd var ortalamam 3.14 onur belgesi almaya hak kazanamamışım cd den mi kaynaklı
Merhaba, CD nedeniyle almamış olamazsınız. Belki başka bir durum vardır, AÖF’ü arayarak sorarsanız bilgi alabileceğinizi düşünüyorum.
merhaba iyi çalışmalar benim dönemlik 24 kredim var ama ortalamam 3.0 geçiyor belge alma durumum nedir acaba bilgi alabilmiyim
”Öğrencinin, muafiyet öncesi kredi sayısı 30 olduktan sonra, bazı derslerden muaf olması onu etkilemeyecektir.” dediniz tam olarak anlayamadım ben muafiyet yaptım suan 27 toplam kredim alırmıyım?