AÖF üç ders sınavı koşulları nelerdir? Sınava kimler girebilir?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy / LÜTFEN yıldıza tıklayarak YAZIYA OY VERİNİZ / ortalama: 5,00 / 5)
Loading...

AÖF 3 ders sınavı nedir ve nasıl yapılır?

Üniversitelerde tek ders sınavını çoğunuz duymuşsunuzdur. Mezun olmak için tek bir dersi kalan öğrenciye tanınan bu hak, AÖF tarafından 3 ders için tanınmıştır. Peki ama üç ders sınavına hangi öğrencilere girebilir? Sınav nasıl ve ne zaman yapılır?

Üç ders sınavı nedir?

Üç ders sınavı; AÖF bünyesinde kayıtlı olduğu programdaki tüm dersleri almış ve EN ÇOK 3 dersten başarısız/koşullu geçeri olan ve bu dersleri de vermesi halinde mezun olabilecek durumda olan öğrencilere tanınan bir haktır.

3 ders sınavına girme şartları neler?

Yukarıda tanımını yaptığımız üç ders sınavına katılabilmek her şeyden önce, en çok 3 dersin verilmesi durumunda mezun olunabilmesi gerekir. Bunun dışında diğer şartlar şöyledir:

  • Öğrencinin GENEL NOT ORTALAMASI 2,00 ya da 2,00’nin üstündeyse, öğrencinin en çok 3 dersten FF notunun olması gerekir.
  • Öğrencinin GENEL NOT ORTALAMASI 2.00’nin altındaysa, FF notu aldığı derslerinin ya da CD, DC ve DD aldığı derslerinin toplam sayısının EN ÇOK 3 olması gerekir. Notların anlamıyla ilgili bilgi almak için şu yazımıza göz atabilirsiniz: adaletokuyorum.com/aof-ders-gecme-sistemi-nedir
  • Ayrıca FF notu alınan derslere, sınavın yapılacağı öğretim yılında, öğrenci tarafından kayıt yaptırılmış olması gerekmektedir.

Kimler 3 ders sınavına giremez?

Aşağıdaki öğrenciler 3 ders sınavına girememektedir:

  • Lisans eğitimini sürdürürken önlisans mezunu olmak isteyen ama ilk 4 yarıyıldan başarısız dersi olan öğrenci
  • Her hangi bir dersten DZ veya YZ notu olan öğrenci
  • Uygulamalı derslerden başarısız olan öğrenci ( Ödev, laboratuvar vb.)

3 ders sınavı geçme notu nasıl hesaplanır?

üç ders sınavı nedir

Üç ders sınavı, final sınavı yerine geçmektedir. Dolayısıyla öğrencinin vize notunun %30’u ile üç ders sınav notunun %70’i alınarak, ilgili ders için başarı notu belirlenmiş olur.

Üç ders sınavına katılmayan öğrenci ne olur?

Bu sınava girme hakkı olduğu halde, girmeyen öğrenci için mazeret sınavı yapılmaz. Dolayısıyla öğrenci mezun olma şansını yitirmiş olur. Öğrenci hangi nedenle sınava girememiş olursa olsun, sağlık nedenleri dahil, mazeret sınavı düzenlenmemektedir.

3 ders sınavı ne zaman yapılır?

Bu sınavlar haliyle, finallerin bitiminden sonra yapılmaktadır ve sınav yeri ile tarihi Fakülte Yönetim kararıyla belirlenmektedir. 2018 yılı üç ders sınavları 21 Temmuz 2018 tarihinde yapılacaktır.

Sınav hangi illerde yapılmaktadır?

3 ders sınavı koşulları

Üç ders sınavı her il ve ilçede yapılmamaktadır. Örneğin 2017 yılında bu sınav; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Konya, Trabzon, Van, Samsun ve Lefkoşa’da yapılmıştır.

2018 yılında ise yukarıdaki illere ek olarak Kayseri ve Sivas da listeye eklenmiştir.

İl

Sınav yerleri, sınav tarihinden önce Anadolu Üniversitesi tarafından ilan edilmektedir.

3 ders sınavı ücretli mi?

Bu sınav tamamen ücretsizdir. Bir başka deyişle, üç ders sınavına katılmak için ayrıca bir sınav ücreti ya da harç yatırılmasına gerek yoktur.

Üç ders sınavı başvurusu nasıl yapılır?

Üç ders sınavına girecek durumda olan öğrenciler için, öğrenci bilgi sistemine girildiğinde “3 Ders Sınavı” ara yüzü otomatik olarak görünecektir. Bu modül, genelde sınav tarihinden bir ay kadar önce görünmektedir ve sınav yeri tercihini kaçırmamak için ara sıra kontrol etmekte fayda vardır.

Öğrencinin yapması gereken tek şey, bu modüle girmek ve sınav yeri tercihlerini yapmaktan ibarettir. Sınav yeri tercihleri ayrıca AÖF bürolarına bizzat gidilerek ya da 08502004610 numaralı Açıköğretim iletişim numarası aranarak da yapılabilir.

Sına yeri tercihi yapılmazsa, öğrencinin sınava gireceği yer sistem tarafından otomatik olarak belirlenmektedir. Sınav yeri tercihi dışında, 3 ders sınavına özel olarak başvurulmasına gerek yoktur.

SONUÇ

Üç ders sınavı, mezun olacak durumda olan ama en çok 3 dersi kalan öğrencilere tanınmış bir haktır. Böylece öğrencinin bir sene daha beklemesinin önüne geçilmekte ve sınavda başarılı olan öğrenciler mezun olabilmektedir.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere, bu sınava girmenin farklı şartları da vardır. Bilmeniz gereken bir başka konu ise, bu sınavın sorularının genelde çok zor olmadığıdır. Öğrencileri zorlamak istemeyen AÖF genelde, üç ders sınavında vize ve finallerde çıkmış soruları ağırlıklı olarak sormayı tercih etmektedir.

ÖNEMLİ NOT: 3 Ders sınavı kaldırılmıştır. Detaylar için şu yazımıza göz atabilirsiniz: adaletokuyorum.com/aof-yaz-okulu-sartlari-neler

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir